HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI |

Gradina Botanica Dimitrie Brandza,Gradina Botanica Dimitrie Brandza Bucuresti, Gradini Botanice Gradina Botanica Dimitri..

  SPEAK TO OUR TRAVEL EXPERTS : +4021.319.32.23
Oferta personalizata
Cauta oferte
Nume unitate
Tara
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume unitate
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Pret minim €
Pret maxim €
Curs valutar
02-Noiembrie-2016
Euro = 4.5056 lei
Dolar = 4.0954 lei
Utile si divertisment
Despre Gradina Botanica Dimitrie Brandza
Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti este o institutie de cultura, educatie si cercetare, un factor activ in procesul general de constientizare a relatiei dintre om si natura, prin prisma necesitatii conservarii diversitatii vegetale.

A fost infiintata in anul 1860 in timpul domniei lui Al. I. Cuza. In prezent are o suprafata de 17,5 ha si este organizata in sectoare: sectoare in aer liber, populate cu plante anuale si perene (Sectorul Decorativ, Sectorul Plante Rare, Sectorul Flora mediteraneana, Sectorul Flora Dobrogei, Sectorul Gradina Italiana, Rosariul, Colectia de Irisi, Sectorul Plante Utile si Sectorul Sistematic), sere de expozitie care adapostesc compartimente speciale pentru plante din diferite regiuni ale planetei (Palmieri, Orhidee, Ferigi Exotice, Plante Tropicale si
Subtropicale, Plante Suculente, Cactusi, Bromelii) si sere de productie.

Colectiile de plante cuprind aproximativ 5.000 de taxoni. Institutia pune la dispozitia studentilor, cercetatorilor si a vizitatorilor si un Muzeu Botanic organizat pe principii ecologice, un Herbar General (BUC) care cuprinde aproximativ 500.000 de coli si o Librarie Botanica cu mai mult de 9.000 de carti. Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" publica "Acta Horti Botanici Bucurestiensis", care in prezent a ajuns la volumul numarul 35 si "Delectus Seminum" publicatie utilizata ca baza pentru schimbul national si international de seminte.
In perspectiva, strategia Gradinii Botanice din Bucuresti, institutie cu caracter academic, vizeaza atât dezvoltarea valentelor sale educative si de informare a publicului larg cât si a celor de cercetare si conservare a diversitatii plantelor autohtone si alohtone.

Sectorul Decorativ, infiintat inca din 1956, ocupa o suprafata de 5000 mp, localizata la intrarea in Gradina Botanica. Este conceput ca un sector care sa uimeasca prin bogatia de forme si culori in toate cele patru anotimpuri. Cumuleaza in acest sens aproximativ 500 de specii de plante lemnoase si erbacee, cultivate in grupe mari sau pe pajisti extinse, astfel dispuse incat sa incante vizitatorul inca de la primii pasi.
In acest sens delicatele plante spontane de primavara care se dezvolta inca de timpuriu (Galanthus nivalis, Eranthis hyemalis, Scilla bifolia) sunt primele care coloreaza acest sector dupa fiecare iarna. Dintre taxonii cultivati se remarca in mod deosebit speciile lemnoase (Magnolia macrophylla, M. stellata, M. yulan, M. denudata, Paulownia tomentosa, Liriodendron tulipifera, Acer palmatum var. dissectum, Lagerstroemia indica, Thujopsis dolabrata, Albizzia julibrissin, Cercis siliquastrum, Libocedrus decurrens, Pyracantha coccinea, Berberis lecomtei, Calycanthus occidentalis, Cedrus atlantica, C. deodara, Ginkgo biloba, Diospyros kaki, Quercus variabilis) si lianele (Wisteria chinensis, Pueraria hirsuta, Akebia quinata), dar si unele graminee decorative cum ar fi Eulalia si Cortaderia. Dintre speciile erbacee atrag atentia Amaryllis belladona, Dicentra spectabilis, Paeonia officinalis, Gaillardia bicolor, Campanula media, Phlox drummondii, Salvia splendens s.a.

 
Sectorul Plante rare a fost amenajat in 1962 si cuprinde specii rare, unele dintre ele declarate monumente ale naturii pe plan regional sau national: Leontopodium alpinum, Fritillaria meleagris, Ruscus aculeatus, Iris pumila, Paeonia peregrina, Ecballium elaterium, Trollius europaeus, Hepatica transsilvanica, Salvia transsilvanica. Dezvoltarea acestui sector, extinderea si imbogatairea sa se impune ca o necesitate in contextul misiunii care revine gradinilor botanice, in procesul de conservare "ex situ" a plantelor pe cale de disparitie, amenintate si rare.
Sectorul Flora mediteraneana cultiva aproximativ 200 de specii de plante de origine mediteraneana, dintre care unele se regasesc in si flora spontana a tarii noastre, in anumite regiuni cu climat corespunzator cum ar fi sudul Dobrogei, al Olteniei si Banatului. Dintre speciile acestui sector pot fi mentionate: Ilex aquifolium, Ziziphus jujuba, Punica granatum, Ficus carica, Buxus sempervirens, Poncirus trifoliata, Digitalis purpurea, Lavandula officinalis, Iberis sempervirens, Stachys byzantina, Euphorbia myrsinites, numeroase specii de Helianthemum.
Sectorul Gradina italiana organizat in forme geometrice este localizat in imediata apropiere a Institutului Botanic, intre doua alei cu castani impunatori si umbrosi, marginite de benzi late de Euonymus radicans. Sectorul este reprezentat de un parter gazonat, de forma dreptunghiulara, prevazut cu extremitati rotunjite, unde sunt amplasate plante perene (Paeonia, Lupinus, Oenothera, Rosa) care infloresc succesiv, asigurand pete decorative de culoare, din primavara si pana in toamna.
In centrul gradinii italiene este situat un bazin, avand de asemenea forma dreptunghiulara si fiind strajuit de o parte si de alta de forme globuloase mari de Buxus sempervirens. Prin caracteristicile constructiei sale, bazinul ofera un spatiu optim de dezvoltare atat pentru unele specii de plante acvatice (Ceratophyllum demersum, Potamogeton sp., Nymphaea alba, Nuphar lutea, Marsilea quadrifolia, Alisma plantago-aquatica), cat si palustre (Butomus umbellatus, Iris pseudacorus, Lythrum salicaria, Typha angustifolia, Sparganium ramosum, Mentha aquatica etc.). Prin amplasare, deschidere, eleganta indusa de geometria aranjamentelor vegetale, acest sector ofera vizitatorilor un loc de repaus placut si relaxant.
Sectorul Flora Dobrogei este localizat pe o colina, ca simbol al reliefului predominant din Dobrogea. O serie de specii rare si caracteristice, adaptate la conditiile specifice de clima ale acestei regiuni sunt cultivate pe platoul si pe versantii acestei coline. In partea superioara se regasesc speciile lemnoase (Sophora jaubertii, Jasminum fruticans, Paliurus spina-christi, Carpinus orientalis, Cotinus coggygria), liane (Periploca greaca, Smilax excelsa), iar catre baza, specii de plante erbacee (Adonis vernalis, Paeonia tenuifolia, Paeonia peregrina, Crambe maritima, Plumbago europaea, Asparagus brachyphyllus, Gymnospermium altaicum, Centaurea thracica, Achillea clypeolata, Asphodeline lutea, Iris pumila, Geranium tuberosum etc.).
Sectorul Muntii Carpati reda in miniatura lantul Carpatic cu flora sa erbacee, arbustiva si arboricola. Speciile sunt grupate aici pe zone de vegetatie. In zona padurilor de foioase intalnim cer (Quercus cerris), garnita (Q. frainetto), gorun (Q, robur), fag (Fagus sylvatica), mesteacan (Betula pendula), carpen (Carpinus betulus), precum si arbusti ca alun (Corylus avellana), corn (Cornus mas), sanger (Cornus sanguinea), paducel (Crataegus monogyna) etc. Zona padurilor de conifere este resprezentata de brad (Abies alba), molid (Picea abies), pin (Pinus sylvestris), zambru (Pinus cembra), tisa (Taxus baccata), ienupar (Juniperus communis), larita (Larix decidua ssp. polonica).
Sectorul Colina coniferelor cu cascada reprezinta o zona de atractie semnificativa pentru publicul vizitator. Sectorul insumeaza atat conifere autohtone, cat si din alte zone ale globului, cum este monumentalul chiparos de balta (Taxodium distichum), originar din America de Nord, aclimatizat foarte bine in Gradina Botanica din Bucuresti. Conditia esentiala a persistentei acestui sector este reprezentata de functionarea cascadei. Apa pe care o aduce asigura coniferelor umiditatea atmosferica necesara, alimentand totodata lacul de joasa adancime situat la baza cascadei, acoperit de nuferi si marginit de palcuri de chiparos de balta. Adaptati sa traiasca in zonele mlastinoase in care accesul aerului spre sistemul radicular este limitat, acesti arbori sunt dotati cu radacini respiratorii (pneumatofori) de dimensiuni impresionante, care se ridica spre atmosfera si se oglindesc cu formele si dimensiunile lor ciudate in apa lacului.
 
Rosarium, un sector in care trandafirii uimesc prin diversitatea formelor si culorilor, ocupa o suprafata de aproximativ 0.5 ha si a fost reamenajat incepand cu anul 1976. Insumeaza in momentul de fata aproximativ 120 de soiuri cu talie diferita (inalti, de talie joasa si pitici), cu flori solitare sau grupate in inflorescente bogate (soiul .Floribunda.), cu o paleta coloristica ampla si cu arome suave. Aici putem admira soiuri cu forme rafinate, tonuri si nuante subtile: .Super Star., .Carla., .Carina., .Brandenburg., .Kronenburg., .Maria Callas., .Foc de tabara., .Chrysler Imperial., .Mainzer Fastnacht., .Queen Elisabeth. etc.).

Distribuite in ronduri sau grupate dupa armonia si contrastul de culori, aceste plante incanta privirea vizitatorului de la inceputul verii si pana toamna tarziu.

Colectia de Iris este situata in apropierea rozariului si cuprinde peste 100 de soiuri. Se remarca in mod deosebit .Concord velvet., de un mov catifelat, .Golden kind., cu floare mare, galbena, .Lady Boscoven., cu tija incarcata de numeroase flori de un alb pur, .Blue Danube., cu flori de marime mijlocie de un albastru catifelat, .Gentius., cu flori aproape negre, .Frivolite. cu flori albe, .Violet harmony., cu flori de marime total neobisnuita si de un violet deosebit etc.

Sectorul Plante utile se afla in imediata apropiere a serelor de expozitie si cuprinde o interesanta colectie de plante melifere, furajere, industriale si mai ales medicinale (plante sedative, hepatice, diuretice, astringente, laxative, cardiotonice etc.), delimitate intre ele de un gard scund de Buxus sempervirens. Sectorul plantelor medicinale include circa 250 de specii grupate dupa actiunea lor farmaco-dinamica. Dintre acestea amintim doar cateva: Alchemilla mollis, Echinacea purpurea, Ephedra distachya, Hippophae rhamnoides, Cassia angustifolia, Silybum marianum, Gentiana lutea, Arnicamontana.

Sectorul Sistematic reda sub forma unui arbore genealogic transpus pe teren, modul in care au evoluat plantele de-a lungul milioanelor de ani. Rolul sectorul este in primul rand didactic, ilustrand cu material viu cunostintele teoretice predate la disciplinele botanice. La baza acestui sistem se afla reprezentanti ai increngaturilor Pteridophyta si Pinophyta. Increngatura Magnoliophyta este redata prin intermediul a noua ramuri corespunzatoare celor noua subclase: Magnoliidae, Hamammelidae, Rosidae, Dileniidae, Caryophyllidae, Asteridae, Alismidae, Liliidae, Arecidae. De-a lungul acestor ramuri reprezentantii sunt grupati pe ordine, familii, genuri si specii, dominanti fiind cei din flora tarii noastre.

Pepiniera a fost conceputa initial doar ca o rezerva de specii lemnoase pentru revitalizarea diferitelor sectoare in aer liber. Avand in vedere insa necesitatea dezvoltarii microproductiei ca baza de autofinantare partiala a Gradinii Botanice, acest sector reprezentat de pepiniera se afla in momentul de fata in curs de reamenajare. In acest sens spatii semnificative vor fi alocate multiplicarii unor specii de arbori si arbusti (Paulownia tomentosa, Albizzia julibrissin, Tilia tomentosa, Gleditsia triacanthos, Hibiscus syriacus, Callicarpa japonica, Buxus sempervirens, Euonymus japonicus, Spartium junceum) destinati valorificarii prin comercializare.


 
Serele de expozitie sau serele mari pun la dispozitia vizitatorilor o diversitate de specii de plante, in general achizitionate din cele mai diferite zone ale Terrei. Conditiile speciale de temperatura si umiditate de care beneficiaza in aceste spatii interioare, faciliteaza dezvoltarea si perpetuarea lor. Cele opt compartimente existente, cu destinatii precis stabilite inca de la proiectare, adapostesc colectii de plante grupate in functie de conditiile ecologice specifice mediului lor natural: colectia de palmieri, de ficusi, de filodendroni, orhidee, ferigi exotice, plante subtropicale, plante tropicale de apa si de zone umede, plante suculente, cactusi, bromelii.

Pavilionul central al serei este Palmariul, cu o suprafata de aproximativ 600 mp si o inaltime de 18,5 m. Este destinat colectiilor de plante inalte: palmieri, ficusi, filodendroni, liane de talie mare.

Colectia de palmieri include peste 40 de specii originare din China, India, California, Africa, Indochina etc. Dintre cele mai reprezentative pot fi mentionate: Chamaeropsis humilis (Mediterana), Trachycarpus fortunei (China), Sabal blackburnianum (India de vest), Washingtonia filifera (California), Phoenix dactylifera (Arabia), Caryota mitis (Indochina). Colectia de ficusi cuprinde 20 de specii de talie mare, dintre care deosebit de decorative sunt: Ficus elastica, F. pandurata (China), F. benjamina (Malaya), F. pumila (China, Japonia), F. rubiginosa (India de est). Colectia de filodendroni grupeaza 17 specii: Philodendron andreanum (Columbia), P. elegans si P. erubescens (America tropicala), P. longilaminatum (Brazilia), P. sagittifolium (Mexic), in marea lor majoritate accesibile vizitatorilor pentru achizitionare. O serie de alte plante deosebit de decorative (Musa sapientium, Strelitzia nicolai, Carica papaya, Spathiphyllum floribundum, S. cochlearispatum, Araucaria excelsa) insotesc colectiile adapostite in Palmariu.

Din Palmariu se trece in Compartimentul Orhideelor care adaposteste 36 de specii de orhidee deosebit de frumoase, cu flori de forme si culori diferite, prin care Natura, uimeste inca o data sufletul vizitatorului. Cattleya labiata (Brazilia), Chysis bractescens (Columbia), Cymbidium aloifolium (Java), Stanhopea tigrina (Mexic) si Vanda tricolor (Java) sunt numai cateva dintre aceste bijuterii floristice (Fig. 18, Fig. 19). Tot aici se pot admira diferitele specii de Dracaena, Begonia, Anthurium, Peperomia etc.

Urmatorul compartiment, Compartimentul Ferigilor exotice, adaposteste o frumoasa si bogata colectie, cu specii din aproape toate zonele calde ale globului: Adiantum capillus-veneris (Mediteraneana), Asplenium viviparum (Insulele

Marea diversitate a lumii vegetale se dezvaluie in continuare vizitatorului in urmatorul compartiment, Compartimentul Plante Mediteraneene . Subtropicale. Rondul central este populat cu specii de citrice (lamai, portocali, grape-fruit si mandarini) de dimensiuni mari, care incanta prin parfumul florilor, bogatia si coloritul fructelor. In zonele laterale ale compartimentului se gasesc plante cu valoare ornamentala si economica, precum arborele de cafea (Coffea arabica), maslinul (Olea europaea), dafinul (Laurus nobilis), arborele de camfor (Cinnamomum camphora), azalee (Rhododendron hybridum), cateva varietati de camelii (Camellia japonica) si alte specii decorative (Nerium oleander, Clivia nobilis, Rosmarinus officinalis etc.).

Deosebit de spectaculos prin bogatia de forme si culori a speciilor componente este Compartimentul Plante de apa  - tropicale. Bazinul central adaposteste plante acvatice termofile deosebite, precum nufarul de Amazon (Victoria amazonica) cu frunze uriase ce se etaleaza pe suprafata apei, flori mari, parfurmate a caror culoare vireaza de la alb-roz la deschidere si pana la violet dupa polenizare (Fig. 20). Alaturi de acest nufar monumental se regasesc si alte specii cu flori diferit colorate (Nymphaea odorata, N. capensis si N. rubra). Marginea bazinului este strajuita de plante mari de Pandanus veitchi, specie originara din Polinezia, alaturi de care se regasesc specii de Echinodorus, Sagittaria etc. Datorita conditiilor de temperatura si umiditate adecvate, in acest compartiment sunt gazduite si plantele carnivore, specii de Drosera, Nepenthes si Dionea.

Compartimentul Plante suculente si Compartimentul Cactusilor adapostesc plante ce atrag prin aspectul lor bizar, determinat de prezenta metamorfozelor foliare si caulinare, induse de necesitatea adaptarii si supravietuirii in conditii de seceta. Sunt plante de zone aride si desert. Dintre speciile de plante suculente se remarca: Agave filifera, originara din Mexic, Cereus jamacaru provenind din Venezuela, Euphorbia splendens din Madagascar, Aloe arborescens din Africa etc.

In Compartimentul Cactusilor se regasesc specii de cele mai variate forme si dimensiuni, incepand de la micile plante de Mamillaria prolifera originar din Cuba si M. fischeri, continuand cu Melocactus bahiensis originar din Brazilia, cu Echinopsis tubiffera din Argentina, cu Echinocactus grusoni din Mexic si ajungand pana la spectaculoasele exemplare de Opuntia (O. ficus-indica, O. vulgaris, O. microdasys) originare din America tropicala, Mexic si Argentina

Ultimul compartiment al complexului de sere de expozitie este Compartimentul Bromelii. Peste 45 de specii din familia Bromeliaceae, in majoritatea lor plante epifite originare din America Centrala si America de Sud, sunt oferite spre admirare vizitatorilor (Aechmea fasciata, Cryptanthus undulatus, Karatas plumierii, Guzmania lingulata, Tillandsia usneoides). Dispuse in aranjamente decorative pe trunchiuri de copaci sau suporturi speciale, aceste plante uimesc atat prin forma, consistenta si culoarea frunzelor, prin dimensiunile inflorescentelor si culorilor florilor, cat si prin sistemul lor particular de aprovizionare cu apa.

Serele vechi, construite dupa modelul serelor de la Liege, in perioada 1889-1891, pe o suprafata de 760 mp sunt cele mai vechi sere din tara. In momentul de fata sunt utilizate atat pentru obtinerea materialului vegetal necesar intretinerii serelor de expozitie, cat si pentru mentinerea si perpetuarea unor specii, care necesita conditii mai speciale de intretinere si nu pot fi puse la dispozitia vizitatorilor.

Serele de productie sunt sere semiingropate, in care se produce materialul vegetal necesar popularii unor spatii exterioare ale Gradinii Botanice: specii de Begonia, Tagetes, Zinnia, Dahlia, Gazania, Campanula, Dianthus, Silene, Verbena, Petunia, Salvia etc.

Herbarul General (BUC) a fost infiintat in anul 1882 de catre profesor dr. D. Brandza. Cea mai mare parte a ars in urma bombardamentului din 4 Aprilie 1944. Au fost salvate de la incendiu in principal grupele de plante inferioare (ciuperci aprox. 80.000, muschi aprox. 80.000, licheni aprox. X). Dintre traheofite au ramas doar cateva materiale, neinserate probabil pana la acea data. Herbarul a fost mai apoi refacut prin donatii (Herbarul Comitetului Geologic, colectia de licheni a Muzeului Antipa, colectia de ciuperci a Catedrei de Micologie). Printre cele mai valoroase materiale existente in prezent in Herbarul General se numara Algae Europae (Rabenhorst), Mycotheca Universalis (Thümen), Herbarium Mycologicum Romanicum (Traian Savulescu), Hepatica Europaeae Exsiccatae (Schiffner), colectia de licheni (P. Cretzoiu), colectia de mixomicete Marcel Brandza, colectia Thümen, colectia de ciuperci a Catedrei de Micologie bogata mai ales in specii de Erysiphaceae. In Herbarul General se afla, de asemenea

Biblioteca poseda pana in prezent aproximativ 9000 de exemplare cu 300 titluri de publicatii periodice, circa 2000 de carti si numeroase extrase. A fost constituita pe baza schimburilor interne si internationale pe care le are Gradina Botanica cu peste 250 de parteneri. Publicatia oferita la schimb de catre Gradina Botanica "D. Brandza" este Acta Horti Botanici Bucurestiensis, ajunsa la cel de-al 28-lea volum. Aceasta cuprinde lucrari stiintifice realizate de cercetatori si biologi de la Gradina Botanica, de cadre didactice din Facultatea de Biologie, de specialisti din alte gradini botanice si centre univ

Seminteria este sectorul prin intermediul caruia se fac schimburile de materiale vegetale (seminte si plante vii) cu institutiile similare din tara si din strainatate. Acest schimb este facilitat de publicarea anuala a Delectus Seminum care este expediat la 262 parteneri externi si 12 parteneri interni.

Muzeul Botanic functioneaza intr-o cladire speciala localizata in sectorul decorativ . A fost amenajat in spatiul actual inca din anul 1978. Principiul de baza al amenajarii este cel ecologic. Vizitatorul care patrunde in acest muzeu face mai intâi cunostinta cu istoria Gradinii Botanice si cu personalitatile Botanicii Românesti, dupa care are ocazia sa calatoreasca prin toate zonele de vegetatie caracteristice tarii noastre. De asemenea, poate afla lucruri interesante despre ciupercile comestibile si otravitoare, despre plantele decorative cel mai frecvent utilizate in gradinile noastre, despre plantele alimentare si medicinale cultivate sau spontane in flora tarii noastre. Aproximativ 5000 acuarele ale pictoritei Angiolina Santocono si numeroase materiale vegetale conservate in alcool/formol sau prin uscare sunt puse pe aceasta cale la dispozitia vizitatorului
 
Calendar evenimente
Decembrie 2018
  D L Ma Mi J V S  
  1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31
Romania
Poze Romania Poze Romania
Atractii turistice Romania Atractii turistice
Informatii utile Romania Informatii utile
Oferte turistice
Newsletter
Completati numele si adresa de email pentru a primi cele mai bune oferte pe email!
Diverse
Protectia consumatorilor
Parteneriate

HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI | SUGESTII | CARIERE | PARTENERI |
Copyright Avis Travel 2018