HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI |

Conacul Petala din Clopodia,Conacul Petala din Clopodia Clopodia, Cladiri Conacul Petala din Clopodia..

  SPEAK TO OUR TRAVEL EXPERTS : +4021.319.32.23
Oferta personalizata
Cauta oferte
Nume unitate
Tara
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume unitate
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Pret minim €
Pret maxim €
Curs valutar
02-Noiembrie-2016
Euro = 4.5056 lei
Dolar = 4.0954 lei
Utile si divertisment
Despre Conacul Petala din Clopodia

Castelele din Banat nu au nici vechimea, nici spectaculozitatea castelelor din Transilvania. Situate aproape de granita, in zone deseori neumblate, lasate in paragina sau transformate radical de utilizarile perioadei comuniste, cat si de cele actuale, din castelele din Banat au ramas astazi mai mult povesti decat ruine.
in sudul judetului Timis, abatandu-ne 7 km de la drumul national, ce trece in apropierea granitei cu Serbia, gasim intr-o mica depresiune satul Clopodia. Prima atestare documentara a localitatii apare in anul 1598, intr-un defter turcesc. in acea perioada, Banatul era sub stapanire otomana. Localitatea este mentionata din nou in conscriptia din 1717, dupa intrarea Banatului in componenta Imperiului Habsburgic, o data cu infrangerea armatelor otomane in 1716 si pacea de la Passarowitz din 1718.

O data cu anexarea la Imperiul Habsburgic nu se recunoaste dreptul la proprietate, toate terenurile intrand in posesia coroanei habsburgice, care le va vinde colonistilor germani sau le va licita incepand cu 1781. Prin urmare, resedintele nobiliare extraurbane din Banat dateaza cel mai devreme de la sfarsitul secolului XVIII, inceputul secolului XIX.
Clopodia va fi cumparata astfel in 1826 de catre Janics Istvan, fiind vanduta mai apoi, in 1838, familiei Zombori (Ronay), care o va imparti celor trei mostenitori: Beniczky Miklos, Nyeki Antal si Onossy Matyas. Ultimii doi si-au ridicat pe mosiile lor doua palate, Nyeky Antal construindu-si resedinta in 1840, iar Onossy Matyas in 1859.

Mosia Onossy Matyas este cumparata in 1896 de Manaszy Gyula, care va locui in castelul numit de acum „Manase” pana in 1951, cand va fi deportat ca si chiabur in Baragan. Castelul a fost lasat in paragina, astazi el fiind disparut.

Pamanturile lui Nyeky Antal sunt mostenite de sora sa, Parnoi Leona, ajungand mai apoi, in 1889, in posesia lui Parnoi Gizella, sotia prim-ministrului maghiar de la acea vreme, Wekerle Sandor. Wekerle Geza isi va vinde proprietatea imediat dupa Marea Unire generalului roman Vintila Petala, fost ministru al Fortelor Armate Romane in timpul guvernarii liberale. Acesta foloseste domeniul pana in 1951, cand impreuna cu rudele sale fuge la Paris. Castelul lasat in urma ramane in paragina, fiind folosit in perioada comunista ca spatiu de depozitare, tabara pentru copii si scoala. in anii ‘90 mosia este retrocedata Mariei-Rose Mociornita, stranepoata generalului, care o vinde proprietarilor actuali, sotii Erina. Astazi, ansamblul castelului Petala, in care sunt incluse atat anexele, cat si parcul dendrologic, este declarat monument istoric.

Castelul Petala este o cladire cu parter si subsol, construita initial in stilul barocului rural, amintit de sarpanta baroca ce o acopera, si imbracata mai apoi intr-o haina neoclasica, aflata in concordanta cu gustul locului la sfarsitul secolului XIX. Fatada principala prezinta o particularitate, avand o loggie spectaculoasa strajuita de doua turnuri, asezata asimetric fata de axul de compozitie. Compozitia generala a castelului a fost modificata de o serie de lucrari de consolidare a structurii, marcate la exterior prin prezenta celor doi contraforti, unul pozitionat intr-un colt al cladirii, celalalt pe fatada dinspre parc. Accesele prezente pe fiecare fatada sunt, de asemenea, interventii ulterioare din perioada comunista, perioada in care a fost modificata si conformatia spatiul interior, pastrandu-se totusi chiar si astazi unele dintre elementele compartimentarii initiale.

 Sursa:monumenteuitate.blogspot.com


Warning: imagejpeg(uploads/thumbs/tn_15806__IGP8004.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/thumb.php on line 104

Warning: getimagesize(uploads/thumbs/tn_15806__IGP8004.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 49

Warning: Division by zero in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 52

Warning: getimagesize(uploads/thumbs/tn_15806__IGP8004.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 61

Warning: Division by zero in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 64
Calendar evenimente
Decembrie 2018
  D L Ma Mi J V S  
  1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31
Romania
Poze Romania Poze Romania
Atractii turistice Romania Atractii turistice
Informatii utile Romania Informatii utile
Oferte turistice
Newsletter
Completati numele si adresa de email pentru a primi cele mai bune oferte pe email!
Diverse
Protectia consumatorilor
Parteneriate

HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI | SUGESTII | CARIERE | PARTENERI |
Copyright Avis Travel 2018