HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI |

Cetatea geto-dacica Bunesti-Averesti,Cetatea geto-dacica Bunesti-Averesti Bunesti, Cetati Cetatea geto-dacica Bunesti-Av..

  SPEAK TO OUR TRAVEL EXPERTS : +4021.319.32.23
Oferta personalizata
Cauta oferte
Nume unitate
Tara
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume unitate
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Pret minim €
Pret maxim €
Curs valutar
02-Noiembrie-2016
Euro = 4.5056 lei
Dolar = 4.0954 lei
Utile si divertisment
Despre Cetatea geto-dacica Bunesti-Averesti
Cetatea geto-dacica Bunesti-Averesti

1 km S-E de Bunesti, jud. Vaslui

Cetatea geto-dacica de la Bunesti, jud. Vaslui, punctul “Dealul Bobului”, este situata la S.E. de satul Bunesti si la o departare de cca. 1 km de acesta. Asezare de tip dava, ea a fost fortificata cu un val de pamant si un sant in fata, datata fiind in perioada sec. IV-II a. Ch.

Suprafata ei este de cca. 10-12 ha. Sapaturile sistematice au inceput in 1973, dar existenta ei a fost cunoscuta cu un deceniu inainte, prin descoperirea de fragmente ceramice dacice si a unei monede de argint de tip Husi-Vovriesti.

Au fost dezvelite numeroase locuinte precum si gropi menajere. In acestea, s-a descoperit un foarte bogat inventar constand in ceramica, unelte din fier, arme si obiecte de podoaba.

Ceramica constituie cea mai numeroasa categorie de material arheologic, fiind de doua categorii: lucrata cu mana si la roata. Dintre tipurile ceramice ce au fost descoperite, cele mai reprezentative sunt canile cu o toarta usor suprainaltata, cu dimensiuni ce variaza de la 4-5 cm la 18 cm, vasele de tip “sac”, castile dacice, vase mari citronconice, strachinile si vasele mari de provizii cu inaltimea de pana la 0.90-1 m. Tot in cetate s-a descoperit si ceramica de import, constand din amfore grecesti – dintre care una stampilata – un khantaros si mai multe fragmente.

Uneltele descoperite sunt din fier – cu exceptia tiparelor din bronz pentru turnat obiecte de podoaba din argint -. Acestea sunt foarte numeroase si variate: topoare, sapaligi, cutite, cosoare, foarfeci, compase, clesti pentru forja, etc. Astfel de piese s-au descoperit atat izolat in cadrul asezarii cat si in doua depozite. Prezenta unor piese pentru fierarie, cat si a zgurii, dovedesc confectionarea lor in cetate. Armele descoperite sunt: varfuri si calcaie pentru lance, topoare de lupta “cu bratele in cruce” si varfuri de sageti cu aripioare de tip “scitic”.

In cetate s-au descoperit numeroase obiecte de podoaba constand din fibule, cercei, verigi, bratari cu capetele libere si spiralate din argint si bronz, precum si margele din pasta de sticla decorate cu valuri si “ochi”, indeosebi remarcandu-se margelele cu masca umana.

In cetatea geto-dacica de la Bunesti s-au mai descoperit si doua tezaure precum si o diadema princiara din aur.

Primul tezaur este constituit din 14 fibule tracice, cercei cu capetele conice, doua mici coliere, doua bratari din bara octogonala, doua bratari spiralice si o moneda histriana, toate din argint.

Al doilea tezaur este format din 70 margele din chihlimbar, corali, doua margele din aur si doua scoici kauri. Tezaurul a fost descoperit intr-o cana dacica.

Cercetarile arheologice in cetatea geto-dacica de la Bunesti, efectuate de regretata Violeta-Vitoria Teodoru (Bazarciuc), fost director al Muzeului municipal Husi, sunt inca in desfasurare.

Biserica a fost refacuta de obste în secolul al XVIII-lea, cu elemente de la cea veche, conform unui document din anul 1717, din timpul domniei lui Mihail Racovita: “Deci, acel mitoh de la Lipovat s-au fost rasapit si acum facandu-se de iznoava, iara acolo, la Lipovat”.

Fatadele sunt decorate cu doua braie “în franghie”, o friza de ocnite si “dinti de ferastrau” sub cornisa. Ferestrele mici dispuse pe decros (probabil de la primul lacas), la care s-au adaugat cele patru ferestre mari, dintre care doua pe absidele laterale, au ancadramentele cu profile simple ca si cornisa.

Streasina prelungita, înfundata cu barne dispuse în trepte se sprijina pe console cioplite. Pridvorul, initial deschis, se sprijina pe stalpi cu caneluri, arcade festonate si o balustrada din barne cioplite. Portalul este decorat cu rozete. Ca sistem de boltire, pridvorul, pronaosul si absidele laterale sunt tavanite. Acoperirea cu grinzi a pronaosului poarta urmele boltii initiale, semicilindrica. Perete lateral decorat cu doua braie < în franghie > Barne de stejar încheiate în cheotoare dreapta

În naos, bolta octogonala din fasii curbe, cu muchiile marcate de nervuri ” în franghie”, este asezata pe grinzi, dispuse în trepte, sprijinite pe console, asemanatoare celor exterioare.

Calendar evenimente
Iulie 2018
  D L Ma Mi J V S  
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31
 
Romania
Poze Romania Poze Romania
Atractii turistice Romania Atractii turistice
Informatii utile Romania Informatii utile
Oferte turistice
Newsletter
Completati numele si adresa de email pentru a primi cele mai bune oferte pe email!
Diverse
Protectia consumatorilor
Parteneriate

HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI | SUGESTII | CARIERE | PARTENERI |
Copyright Avis Travel 2018